Vedtekter

§§_25
1. FORMÅL

Egne Hjem vel er en partipolitisk nøytral organisasjon hvis formål er å ivareta medlemmenes og velområdets felles interesser i den utstrekning vellets vedtekter, styre og årsmøte bestemmer. Vellet tar opp, samordner og gjennomfører tiltak til beste for beboere og for velområdet, eventuelt i samarbeid med andre foreninger og organisasjoner i området.

Det representerer befolkningen overfor kommunen og er befolkningens talerør utad i saker som vedrører områdets og befolkningens interesser.

Vellet avgir uttalelser i saker som vedrører området. Saker som blir forelagt vellet, behandles i samsvar med de gjeldende forpliktende avtaler som er inngått mellom kommunen og vellene i Bærum.

 

2. MEDLEMSKAP OG STEMMERETT

Alle beboere over 18 år, samt forretninger og firmaer innen velområdet bør være medlemmer av vellet. Husstander betaler kontingent som ett medlem. Borettslag m.v. kan ha kollektiv medlemskap.
Obligatorisk medlemskap gjennom skjøte eller leiekontrakt kan finne sted.

På medlemsmøter og årsmøter har alle tilstedeværende medlemmer stemmerett.
Det kan ikke stemmes ved fullmakt.

Medlemmene er forpliktet til å betale den kontingent som årsmøtet til enhver tid har fastsatt, innen 30. mai. Utmelding skal skje skriftlig.

 

3. VELOMRÅDETS AVGRENSING

Velområdets grenser fremgår av kartskisse.

 

4. REGNSKAP OG REGNSKAPSÅR

Vellets regnskapsår følger kalenderåret. Revidert regnskap skal legges frem for medlemmene hvert år.

 

5. ÅRSMØTER

Vellets høyeste myndighet er årsmøtet. Ordinære årsmøter holdes hvert år innen utløpet av første kvartal.

Innkalling til årsmøtet sendes alle medlemmene senest 14 dager før årsmøtet sammen med styrets beretning, forslag til dagsorden og innkommende forslag.

Ekstraordinært årsmøte holdes når styret eller minst 1/10 av medlemmene forlanger dette. Innkalling må skje på samme måte som for ordinære årsmøter, og innkallingen må angi de saker som ønskes behandlet.

Årsmøtet kan behandle enhver sak, men kan bare fatte vedtak i saker som er nevnt i innkallingen. Årsmøtet, som ledes av styreleder, skal behandle følgende saker:
– Godkjennelse av innkalling og dagsorden
– Valg av to personer til å undertegne protokollen fra møtet
– Styrets beretning
– Regnskap med revisjonsberetning
– Fastsettelse av kontingent og godtgjørelse til styreleder og kasserer
– Andre saker som er nevnt i innkallingen
– Eventuelt
– Valg av 6 styremedlemmer, en revisor og valgkomite med minimum to medlemmer

Alle valg gjelder for to år ad gangen, slik at tilnærmet halvparten trer ut av styret hvert år. Alle myndige medlemmer av vellet er valgbare.

Gjenvalg kan finne sted. Valgte tillitsmenn som flytter ut av vellets område, går ut av styret. Et lovlig innkalt årsmøte er beslutningsdyktig uansett antall fremmøtte. Alle valg og avgjørelser – vedtektsendringer unntatt – treffes med simpelt flertall. Ved stemmelikhet er styreleders stemme avgjørende. Årsmøtet avgjør om en avstemning skal skje skriftlig. Det skal føres protokoll over årsmøtets forhandlinger.

 

6. STYRET

Styret foreslår den daglige drift og ledelse av vellet på grunnlag av vellets vedtekter og beslutninger fattet av et årsmøte.

Styret er beslutningsdyktig når styreleder samt minst tre av de øvrige styremedlemmer er til stede. Alle avgjørelser treffes med simpelt flertall. Ved stemmelikhet er styreleders stemme avgjørende. Styrelder innkaller til styremøter. Styremøter kan innkalles av tre styremedlemmer i fellesskap. Alle styrets medlemmer skal i tilfelle være varslet om dette.
Styret kan ikke oppta lån eller forpliktelser for vellet uten etter vedtak på årmøte.

Styret konstituerer seg selv og velger innen sin midte leder, sekretær og eventuelt andre til spesielle oppgaver.

Styret oppnevner dessuten de utvalg eller komiteer som det er behov for. Formannen i slike komiteer bør være medlem av styret.

Styreleder leder forhandlingene på alle møter og er vellets representant så vel innad som utad. Hvis styreleder på et møte ønsker å delta meget aktivt i debatten, forlater han da dirigentplassen, som da overtas av en dirigent som velges på møtet.

Kassereren fører vellets regnskap og er ansvarlig for dets midler. Kassereren innkasserer også medlemskontingenten og utbetaler de regninger som styreleder har attestert. Kassereren fører kassabok og særskilt fortegnelse over medlemmene. Større kontantbeløp settes inn i en bank som er godkjent av styret.

Sekretæren fører vellets protokoll så vel over årsmøtets som over styremøtets forhandlinger. Sekretæren underskriver disse sammen med styreleder og leser dem opp etter hvert møte. En styrebeslutning som ikke er innført i protokollen og som ikke er undertegnet i rett tid, anses som verdiløs for vellet. Sekretæren er styreleder behjelpelig med vellets korrespondanse i den utstrekning det er nødvendig.

Revisor skal revidere vellets regnskaper senest 1. februar. Revisor skal også ellers ha adgang til på ubestemte tider å etterse kassabok og bankbok m.v. hvis de finner det nødvendig. Revisor fremsetter på årsmøtet forslag til godtgjørelse for styreleder og kasserer. Godtgjørelse skal dekke administrasjonsutgifter.

 

7. MEDLEMSMØTER

Styret arrangerer medlemsmøter etter behov eller når det uttrykkes ønske om slike møter fra kommunen.

Eventuelle avstemninger på slike møter er bare veiledende for styret ved den videre behandling av vedkommende sak.

 

8. SAMARBEID

Styret skal opprettholde en jevnlig kontakt med kommunale organer og delta på de orienterings- og informasjonsmøter som blir holdt for å bli kjent med de planer som foreligger for området på kort og lang sikt. Saker som forelegges vellet i henhold til de samarbeidsavtaler som er inngått mellom kommunen og vellene, behandles i samsvar med de retningslinjer som er trukket opp i disse avtalene.

Styret skal holde berørte vel orientert om saksbehandlingen ved fellesoppgaver og bør samarbeide med nabovellene om saker av felles interesse. Styret bør arbeide for et godt forhold til andre foreninger og organisasjoner i området og eventuelt koordinere slike aktiviteter.

Årsmøtet kan, etter innstilling fra styret, melde vellet inn i samarbeidende organisasjoner eller fellesutvalg.

Vettet bør være medlem av Bærum velforbund. Årsmøtets vedtak kan dog ikke overprøves eller oppheves av de samarbeidende organisasjoner.

 

9. VEDTEKTSENDRINGER

Endringer i vedtektene kan bare foretas av et årsmøte.

Forslag om slike endringer må være innkommet til styret senest to måneder før årsmøtet og skal kunngjøres sammen med innkallingen til dette. Vedtektsendringer kan bare avgjøres med 2/3 flertall av de avgitte stemmer når minst 10% av medlemmene er til stede. Er årsmøtet ikke beslutningsdyktig etter denne bestemmelsen, skal styret innkalle til et ekstraordinært årsmøte eller ta saken opp på neste ordinære årsmøte. Dette årsmøtet er i så fall beslutningsdyktig uansett fremmøte.
Orientering om vedtektsendringer skal sendes Bærum velforbund.

 

10. UTNEVNING AV ÆRESMEDLEMMER

Årsmøtet kan, etter innstilling fra styret, utnevne æresmedlemmer.

 

11. OPPLØSNING

Vedtak om oppløsning av vellet må behandles på to på hverandre følgende ordinære årsmøter og krever minst 2/3 flertall av de avgitte stemmer når minst 25% av medlemmene er til stede.

Forslag om sammenslutning med nabovel behandles etter reglene for vedtaksendringer i punkt 9.

Når et forslag om oppløsning skal behandles, skal Bærum velforbund være varslet om dette og skal ha en representant til stede på årsmøtet.

Disponering av vellets midler og eiendeler vedtas med simpelt flertall på siste årsmøte før oppløsningen.

Vellets arkiver skal overlates Bærum Bibliotek for oppbevaring.

 

12. IKRAFTTREDELSE

Disse vedtektene er fastsatt på årsmøtet den 18. mars 1996 med endringer på årmøtet 3. april 2006.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *